zaterdag 7 april 2007

1560 séduction



je me laissai gagner par ses belles promesses ... wat zien ik:

In een eenvoudige kamer zit een jonge vrouw naast een spinnewiel. Ze maakt een sobere indruk met haar zwarte jakje en witte kraag. Op haar schoot houdt zij een haspel en een spoel. Ze wordt afgeleid door de jongeman naast haar, die in vrolijke kleuren gekleed is, misschien een soldaat of een schutter. Hij leunt naar haar toe en biedt haar een drankje aan. Zal ze de verleiding weerstaan?

Een fatsoenlijk meisje moet zich op haar huishoudelijke taken richten, en zich niet door drank of mannen laten afleiden. De schilder Pietersz heeft een duidelijke moraliserende boodschap in dit schilderij verwerkt.

Genrestukken of -taferelen zijn schilderijen, tekeningen of prenten waarop mensen zijn afgebeeld in hun dagelijkse omgeving: in huis, in een café of aan het werk. Deze werken lijken naar het leven geschilderd, maar zijn in werkelijkheid meestal in het atelier van een schilder ontstaan. Soms (maar niet altijd!) bevatten zulke genrestukken een moralistische les. De ene keer is de boodschap heel duidelijk, de andere keer moet de toeschouwer moeite doen om de voorstelling te ontraadselen. Vaak ook is zo'n huiselijk tafereeltje niets meer en niets minder dan een mooi schilderij voor aan de muur.

't is maar dat je het weet, schat!