Van PORTA[a]L CrossOver |
dinsdag 24 april 2007
maandag 23 april 2007
> eidolon
zacht voel ik paarden rennen onder de grond,
trillende grassen, wolken aarzelend op weg ....
de wind houdt mijn hoofd vast, en wiegt
het zacht heen en weer
je mist de zee ... ... zo op je duin zonder strand
in de zandzee staan de golven stil
26A87
mijn gedicht voor Ma
zaterdag 21 april 2007
vrijdag 20 april 2007
donderdag 19 april 2007
dinsdag 17 april 2007
1582 • Monogrammist MHVH
In februari 1582 werd Frans van Anjou in Antwerpen ingehaald als de nieuwe Nederlandse landsheer. De hertog - met rode mantel op het witte paard onder het baldakijn - nadert de houten erepoort op de Sint Jansbrug. Een half jaar eerder hadden de Staten-Generaal besloten de Spaanse koning Filips II niet langer te erkennen als hun vorst. Daarmee was een nieuwe fase ingeluid in de Nederlandse opstand tegen Spanje.
[bron: Rijksmuseum]
zondag 15 april 2007
zaterdag 14 april 2007
viagens na minha terra e ligações externas
.
Hier ben ik geboren
hier kom ik vandaan
aan het einde Links
Lindenhove
tegenover het oude postkantoor
ze verkopen er nu bloemen ... da's mooi!
Rechts ligt mijn vader,
mijn moeder,
mijn zusje,
mijn oma
en mijn ooms
Ik kan niet gaan slapen
ik leef Uw schoonheid
Mag ik toch van U dromen?
Uw wegen gaan:
'n beetje struinen over uw paden
een enkel Hoog in de verte meegenieten
ik koester U in mijn gedachten
zelfs als ik droom
wim'ie
vrijdag 13 april 2007
Gerard Dou
Bekijk deze afbeelding extra groot door op het plaatje te klikken >
Dit is geen afbeelding van een man die een pijp rookt, maar een afbeelding van een schilderij waarop een man een pijp rookt. Vóór dat schilderij-in-het-schilderij hangt een groen gordijntje aan een koperen gordijnroe. Het gordijntje is zó realistisch geschilderd, dat je even zou kunnen denken dat het echt is. Het was in de 17de eeuw heel gebruikelijk om schilderijen te beschermen tegen fel licht. Gerard Dou lokte de toeschouwers uit om te proberen het gordijntje echt dicht te doen. De schilder kijkt toe: de man met de pijp in het venster is Gerard Dou zelf.
1640, olieverf op paneel, 48 x 37 cm
[bron: rijksmuseum, amsterdam]
donderdag 12 april 2007
woensdag 11 april 2007
dinsdag 10 april 2007
maandag 9 april 2007
zondag 8 april 2007
zaterdag 7 april 2007
Koninginnedag 1908
Koningin Wilhelmina komt op bezoek op haar 'dag' 31 augustus 1908, Beatrix zou dit 90 jaar later nog eens overdoen. Het dak zat nog op mijn huis, in de oorlog sneuvelde dat hoedje, nu is mijn zolder hemelhoog, des te beter. De kauwen huppelen er dartel rond, maken hun zinvolle nesten.
Op de foto komt de schutterij juist voorbij het toenmalige politiebureau. Nu is er ook zo'n nest Petten, van duidelijk minder allooi, in de Waterstraat. Het hoekje om verhuisd, als het ware. Datgene wat men nu 'de Koning van Bohemen' noemt, droeg zijn naam in die tijd niet op de gevel. Het was gewoon bekend. Deze opsmuk is van de laatste tijden, om Zutphen nog een paar tentstokken van voorbije glorie te bieden. Laten we hopen dat de lokale politiek de boel een beetje goed tuigt, want de storm is allang opgestoken. Het zijn niet alleen de hoedjes die wegwaaien door het oorlogsgespuis, maar zeker nu de tochtig venster-starende en 'Bleistiftspitzer' der bouwenwoningtoezichthoudendeambtenarij, die de wind eronder houdt: Die Spiesser sind noch immer anwesend!
Afdwalen wordt door sommigen niet als mijn 'stärkstem Punkt' gezien. Het winterverblijf van de graaf Van Limburg Stirum, de adjudant van Koning Willem III, laat waar nu mijn atelier is een dienstbode zien, die aandachtig naar de leuke hoedjes tuurt. In gedachte geniet ik met haar mee, op zoek naar meer inhoud onder de hoedjes. [De foto is, met dankbaarheid, geleend van de heer A.M. Lansman]
NSB Burgemeester Tesebeld en ene Tesink
1945 - de linker figuur is Tesebeld >>>
Le prix d'une mauvaise attitude et régime Nationaliste avec les Boches
1560 séduction
je me laissai gagner par ses belles promesses ... wat zien ik:
In een eenvoudige kamer zit een jonge vrouw naast een spinnewiel. Ze maakt een sobere indruk met haar zwarte jakje en witte kraag. Op haar schoot houdt zij een haspel en een spoel. Ze wordt afgeleid door de jongeman naast haar, die in vrolijke kleuren gekleed is, misschien een soldaat of een schutter. Hij leunt naar haar toe en biedt haar een drankje aan. Zal ze de verleiding weerstaan?
Een fatsoenlijk meisje moet zich op haar huishoudelijke taken richten, en zich niet door drank of mannen laten afleiden. De schilder Pietersz heeft een duidelijke moraliserende boodschap in dit schilderij verwerkt.
Genrestukken of -taferelen zijn schilderijen, tekeningen of prenten waarop mensen zijn afgebeeld in hun dagelijkse omgeving: in huis, in een café of aan het werk. Deze werken lijken naar het leven geschilderd, maar zijn in werkelijkheid meestal in het atelier van een schilder ontstaan. Soms (maar niet altijd!) bevatten zulke genrestukken een moralistische les. De ene keer is de boodschap heel duidelijk, de andere keer moet de toeschouwer moeite doen om de voorstelling te ontraadselen. Vaak ook is zo'n huiselijk tafereeltje niets meer en niets minder dan een mooi schilderij voor aan de muur.
't is maar dat je het weet, schat!
vrijdag 6 april 2007
donderdag 5 april 2007
woensdag 4 april 2007
PettenNeurose-ZutphendeGezelligste!
de Petten Neurose is nu ook toegeslagen op het IJsselterras ... gelukkig is de binnenstad uitgeroepen tot de gezelligste van het land ... het wordt daarom afgeraden andere binnensteden te bezoeken
dinsdag 3 april 2007
maandag 2 april 2007
zondag 1 april 2007
Abonneren op:
Posts (Atom)